Dynaphar Logo Header
Cholesterol

30 april 2025

Gezond cholesterol: 10 voedingstips voor een betere balans

Ontdek welke voedingsmiddelen uw cholesterol beïnvloeden en krijg praktische tips voor een gezonder dieet. Van vette vis tot slimme kooktechnieken - leer hoe u uw cholesterol natuurlijk kunt beheersen.

CHOLESTEROL - Welke voedingsmiddelen moet u in de gaten houden?

Het beheersen van uw cholesterolniveau begint met gezonde voedingskeuzes. Hier volgen de belangrijkste aanbevelingen:

Wat te beperken:

• Verminder de inname van vette en zoete producten
• Beperk toegevoegde vetten zoals vette sauzen, mayonaise, boter en slagroom
• Vermijd overmatig gebruik van gerechten rijk aan dierlijke vetten (lamsstoofpot, worstvlees, charcuterie)

Vette voedingsmiddelen

Wat te kiezen:

• Vette vis (sardines, tonijn, haring, makreel, zalm) vanwege hun gezonde omega-3 vetzuren
• Calciumrijke zuivelproducten: halfvolle melk, yoghurt en kwark met 20% vet
• Magere vleessoorten zoals gevogelte, kalfslapje, varkensfilet, biefstuk en witte ham
• Vezelrijke voedingsmiddelen: groenten, volle granen en fruit

Bereidingswijze:

• Kies voor gezonde bereidingsmethoden zoals papillote, grillen, roosteren of stomen
• Gebruik afwisselend verschillende plantaardige oliën (raapzaad, olijf, zonnebloem, soja, walnoot)
• Beperk het frituren

Gezonde voedingsmiddelen

Belangrijke wetenswaardigheden:

• Eieren kunnen gewoon geconsumeerd worden - bereid ze bij voorkeur licht
• Een hoog cholesterolgehalte wordt niet veroorzaakt door cholesterolrijk voedsel, maar door overmatige vetconsumptie
• Producten met fytosterolen (bepaalde margarines en yoghurts) kunnen ondersteunend werken
• Rode gist rijst bevat monacoline K, wat kan helpen het cholesterolgehalte met ongeveer 20% te verlagen

Bron: 1-PNNS-Voedingsgids vanaf 55 jaar, 2006

Dynaphar is een groepering van onafhankelijke apothekers, toegewijd aan het bieden van hoogwaardige diensten en advies.

©Dynaphar 2025. Alle rechten voorbehouden. Website gerealiseerd door Storiastart.