Dynaphar Logo Header
Ziektes

30 april 2025

Kan vaccinatie het risico op longontsteking verminderen?

Longontsteking kan worden veroorzaakt door een bacterie (pneumokok) of een virus. Bacteriële longontsteking is een groot risico voor ouderen...

KAN VACCINATIE HET RISICO OP LONGONTSTEKING VERMINDEREN?

Longontsteking kan worden veroorzaakt door een bacterie (pneumokok) of een virus. Bacteriële longontsteking is een groot risico voor ouderen. Kan vaccinatie het risico verminderen?


Wat zijn pneumokokken?

Pneumokokken zijn bacteriën die van de ene persoon op de andere worden overgedragen via druppels die vrijkomen bij hoesten of niezen. Ze kunnen longontsteking of meningitis veroorzaken. Deze infecties komen vaker voor in de winter en het vroege voorjaar.

Longontsteking vormt een serieus risico voor mensen ouder dan 65 jaar. Bij 1 op de 4 patiënten met bacteriële longontsteking leidt dit tot bloedvergiftiging, wat vaak dodelijk is (4 van de 10 gevallen).

In deze leeftijdsgroep is meningitis ook levensbedreigend. 80% overleeft deze infectie niet en de overlevenden houden vaak blijvende schade (bijvoorbeeld: doofheid).

Hoe werkt het vaccin?

Het vaccin stimuleert het lichaam om antistoffen tegen pneumokokken aan te maken, zodat het sneller kan reageren op longontsteking veroorzaakt door pneumokokkeninfectie en de genezingskans vergroot.

Wie moet zich laten vaccineren?

1. Vaccinatie wordt sterk aanbevolen voor mensen met een hoog risico op pneumokokkeninfectie:

volwassenen met een verzwakt immuunsysteem (door chemotherapie of bepaalde medicijnen, of door ziekten zoals hiv of bloedkanker);

volwassenen met specifieke ziekten: sikkelcelanemie, hemoglobinopathieën...;

volwassenen van wie de milt is verwijderd of niet goed functioneert.

2. Vaccinatie wordt overwogen voor:

mensen ouder dan 50 jaar met een chronische longaandoening (astma, COPD...);

mensen ouder dan 50 jaar met een chronische hartaandoening, vaataandoening, lever- of nierziekte;

alle mensen ouder dan 65 jaar.

Hoe wordt het vaccin toegediend?

Er zijn momenteel 2 vaccins beschikbaar, namelijk Pneumovax 23 ® en Prevenar 13 ®. Deze vaccins worden niet vergoed door de INAMI, maar sommige ziektekostenverzekeringen bieden gedeeltelijke of volledige vergoeding via hun aanvullende verzekering.

De keuze van het vaccin of de combinatie van vaccins is afhankelijk van het risicoprofiel van de patiënt. Dit zal met de huisarts worden besproken tijdens een consultatie.

Het pneumokokkenvaccin heeft weinig risico's en bijwerkingen. Soms kan er een lichte pijn of een harde plek op de injectieplaats ontstaan. U kunt zich koortsig en moe voelen en/of spier- en gewrichtspijn ervaren, die vanzelf verdwijnen na enkele dagen.

Het pneumokokkenvaccin kan gelijktijdig met de griepprik worden toegediend.

 

Dynaphar is een groepering van onafhankelijke apothekers, toegewijd aan het bieden van hoogwaardige diensten en advies.

©Dynaphar 2025. Alle rechten voorbehouden. Website gerealiseerd door Storiastart.