30 april 2025
CHOLESTEROL - Welke voedingsmiddelen controleren?
CHOLESTEROL - Welke voedingsmiddelen controleren?
Beperk de consumptie van vette en/of suikerhoudende producten.
Consumeer vis, zonder de vette vissen te vergeten (sardine, tonijn, haring, makreel, zalm...) waarvan de vetten beschermende effecten hebben op de gezondheid.
Verkies zuivelproducten rijk aan calcium: halfvolle melk, yoghurts en kwark met 20% vet... Kaas is rijk aan vetten, maar het is mogelijk er één keer per dag van te consumeren.
Beperk toegevoegde vetten (vette sauzen, mayonaise, boter, crème fraîche).
Verkies bereidingswijzen zonder vettoevoeging: papillote, gegrild, gebraden, gestoomd, beperk frituren, en verkies plantaardige oliën (koolzaad, olijf, zonnebloem, soja, noot), door ze af te wisselen.
Verkies magere vlesstukken: gevogelte, kalfscalabrese, varkenshaas, biefstuk, witte ham...
Beperk gerechten rijk aan dierlijke vetten: schapenstoof, worst, vleeswaren, vet van de entrecote.
Verkies voedingsmiddelen rijk aan vezels, zoals groenten, volkoren granen of fruit, die het mogelijk maken de opname van cholesterol te verminderen.
Schaaf eieren niet af, gemakkelijk te bereiden en goedkoop, door ze "licht" te koken.
Het overtollige cholesterol in het bloed is immers niet gerelateerd aan de consumptie van voedingsmiddelen die cholesterol bevatten, maar aan de overmatige consumptie van vetten.
Producten die fytosterolen bevatten (margarine, yoghurts) kunnen een aanvullende hulp bieden, maar vervangen geen goede voedingshygiëne.
Er bestaat ook een niet-medicamenteuze behandeling op basis van rode rijstgist. Door de aanwezigheid van een natuurlijk product, monacoline K, kan een vermindering van het cholesterol van ongeveer 20% verkregen worden
Referentie: 1-PNNS-Guide nutrition à partir de 55ans. 2006
Dynaphar is een groepering van onafhankelijke apothekers, toegewijd aan het bieden van hoogwaardige diensten en advies.
Wettelijke pagina's
©Dynaphar 2025. Alle rechten voorbehouden. Website gerealiseerd door Storiastart.