Dynaphar Logo Header
Eerste hulp

30 april 2025

Dodelijke paddenstoelen: alles over de giftige gewone krulzoom in België

Ontdek deze gevaarlijke paddenstoel die lange tijd als eetbaar werd beschouwd! Leer hoe je de Gewone krulzoom herkent, waar je hem vindt en waarom deze schijnbaar onschuldige zwam levensgevaarlijk kan zijn.

GIFTIGE PADDENSTOELEN IN BELGIË - Gewone krulzoom

Paxillus involutus (Batsch : Fr.) Fr.

Franse namen: Paxille enroulé, Chanterelle brune
Nederlandse naam: Gewone krulzoom
Duitse naam: Kahler Krempling

Deze paddenstoel werd lange tijd als eetbaar of hoogstens onverteerbaar beschouwd, maar is inmiddels verantwoordelijk gebleken voor verschillende ernstige vergiftigingsgevallen.

Habitat en verschijningstijd

De Gewone krulzoom is een veelvoorkomende paddenstoel die men kan aantreffen vanaf het late voorjaar tot diep in de herfst. Hij groeit in verschillende bostypen, vooral aan bosranden, op taluds, in veenachtige gebieden en langs boswegen. Deze soort wordt ook regelmatig waargenomen in graslanden waar bomen - vooral berken - in de nabijheid staan.

Mogelijke verwisselingen

De Gewone krulzoom is een eenvoudig herkenbare soort. Kenmerkend zijn de talrijke, dicht op elkaar staande lamellen die aan de basis door dwarsaderen met elkaar verbonden zijn. De lamellen zijn breekbaar en laten gemakkelijk los van het hoedvlees, vergelijkbaar met de bladeren van een artisjok. In feite kan men deze soort beschouwen als een boleet met lamellen.

Vergiftiging

Ondanks de matige culinaire waarde wordt deze paddenstoel vanwege zijn overvloedig voorkomen vaak gegeten, meestal zonder directe gevolgen. Dit geldt echter alleen voor goed gekookte exemplaren. In rauwe toestand is de paddenstoel zeer gevaarlijk en mogelijk zelfs dodelijk. Nog verontrustender is het sporadisch voorkomen van vergiftigingen zelfs bij

Dynaphar is een groepering van onafhankelijke apothekers, toegewijd aan het bieden van hoogwaardige diensten en advies.

©Dynaphar 2025. Alle rechten voorbehouden. Website gerealiseerd door Storiastart.