Dynaphar Logo Header
Fytotherapie

30 april 2025

Boldo fragrans

Boldo fragrans

BOLDO - Boldo fragrans

Identiteitskaart:

latijn: Peumus boldus
frans: Boldo
nederlands: Boldo
engels: Boldo
duits: Boldo
familie: Monimiaceeën
gebruikt deel: gedroogde bladeren
belangrijkste bestanddelen:

0,1 tot 0,5% alkaloïden waarvan 25% boldine en ongeveer 20 andere alkaloïden afgeleid van aporfine, 0,3% boldoglucine. Aanwezigheid van suikers, tannines en gommen, 2% essentiële olie (cineol, cymol, ascaridol, eugenol, pineen, terpineol), flavonische glycosiden (peumoside, boldoside, fragoside)

oorsprong en habitat

Struik met vette en blijvende bladeren afkomstig uit Zuid-Amerika (Chili, Peru, Argentinië, Bolivia, Ecuador), ondanks zijn kleine omvang, wordt hij ook "boom van Chili" genoemd. We

vinden hem vandaag terug in het Middellandse Zeegebied. Hij groeit in de zon en vreest de droogte niet.

De boldo, naast zijn geneeskrachtige eigenschappen, werd al millennia gebruikt in de keuken door de indianen van Zuid-Amerika. Het belang was zijn carminatieve eigenschap (uitdrijving van darngassen). Het gebruik van boldo als geneeskrachtige plant bleef beperkt tot Zuid-Amerika en verspreidde zich pas vrij recent naar andere delen van de wereld.

Therapeutische eigenschappen

Verschillende effecten van boldo werden waargenomen: kalmerend en licht hypnotisch, licht diuretisch, anti-jicht, ontstekingsremmend, koortswerend, celprotecterend, antioxidant, leverprotecterend.

Het is echter op het spijsverteringsstelsel dat boldo zijn grootste werking uitoefent. Het werkt uitstekend tegen dyspepsie, dat wil zeggen het geheel van symptomen gerelateerd aan een trage en moeilijke spijsvertering vergezeld van misselijkheid en pijnlijke symptomen.

De werking op de lever en gal is ook belangrijk. In geval van hepatitis bevordert boldo de vorming van gal en de uitscheiding ervan door het te verdunnen. Het is aangewezen bij de behandeling van galstenen

Tot slot bevordert boldo de productie van speeksel en maagsap, het is dus aangewezen bij monddroogheid en lage maagzuurgraad.

Actieve bestanddelen

Boldine en boldoglucine lijken de belangrijkste actieve stoffen te zijn

Bijwerkingen

Men vindt geen toxiciteit maar hoge doses droog extract (+ van 100 mg) kunnen braken en diarree veroorzaken. Hoge doses boldine kunnen convulsies veroorzaken.

Contra-indicaties en voorzorgsmaatregelen

Niet gebruiken in geval van galwegobstructie en bij ernstige leveraandoeningen. Langdurig gebruik (+ van 4 weken) vermijden om geen ascaridol (bestanddeel van de essentiële olie) in het organisme op te hopen.

Boldo zal niet toegediend worden aan zwangere vrouwen.

dosering

infuus:
2 gram bladeren per kopje water, 5 tot 10 minuten laten trekken, meerdere keren per dag voor de maaltijden

droog extract:
50 mg drie keer per dag

nevelsaat (1:5):
50 mg drie keer per dag

vloeibaar extract:
20 druppels drie keer per dag voor de maaltijden

boldo tinctuur:
1 gram, drie keer per dag voor de maaltijden

moedertinctuur:
30 druppels, 3 keer per dag

Poeder:
600 mg per inname, 3 keer per dag

 

Dynaphar is een groepering van onafhankelijke apothekers, toegewijd aan het bieden van hoogwaardige diensten en advies.

©Dynaphar 2025. Alle rechten voorbehouden. Website gerealiseerd door Storiastart.