30 april 2025
ALLERGIEËN – Allergie-desensibilisatie (allergievaccinatie of specifieke immunotherapie) Het verschijnen van de eerste mooie lentedagen is een van de meest...
ALLERGIEËN - Desensibilisatie bij allergieën (vaccinatiebehandeling of specifieke immunotherapie)
De komst van de eerste lentedagen is een van de aangenaamste momenten van het jaar. Maar sommigen onder ons zien deze periode met vrees tegemoet, want ze luidt ook het begin in van het pollenseizoen. Voor mensen met allergieën is dit een tijd van veel ongemakken.
Bij de klassieke behandelingen van hooikoorts of pollinose wordt in eerste instantie gefocust op het bestrijden van de symptomen. Dit gebeurt via antihistaminica of anti-allergiemedicatie, in de vorm van tabletten of lokale toepassingen zoals neussprays of oogdruppels. Nasale corticosteroïden maken ook deel uit van deze basisbehandelingen.
De geneesmiddelenklasse van de “antileukotriënen” kan eveneens overwogen worden, vooral wanneer allergische rhinitis gepaard gaat met astma. Ingeademde pollen kunnen immers ook de bronchiën bereiken.
In ernstige gevallen kunnen corticosteroïden via orale toediening worden voorgeschreven, maar dit gebeurt enkel voor korte periodes.
Naast deze zogenaamde symptomatische behandelingen bestaat er ook de mogelijkheid tot desensibilisatie of specifieke immunotherapie. Vroeger gebeurde dit via injecties, wat vaak omslachtig was, maar tegenwoordig wordt het veel vaker sublinguaal toegepast, via druppels onder de tong.
De behandeling moet minstens 3 maanden voor het begin van het pollenseizoen gestart worden en wordt voortgezet zolang de blootstelling aan pollen aanhoudt. De desensibilisatie duurt dus ongeveer zes maanden per jaar en moet gedurende 3 tot 5 jaar herhaald worden.
Wat zijn de voordelen van desensibilisatie?
Desensibilisatie behandelt de oorzaak van de allergie, in tegenstelling tot andere behandelingen die enkel de symptomen bestrijden. Twee bijkomende voordelen zijn: een verminderd risico op het ontwikkelen van astma uit allergische rhinitis, en een lager risico op polysensibilisatie (gevoeligheid voor meerdere allergenen).
Voor wie is desensibilisatie geschikt?
Deze methode is bedoeld voor mensen met ernstige en langdurige symptomen (2 tot 3 maanden). Als u slechts enkele dagen per jaar last heeft van hooikoorts, is deze behandeling waarschijnlijk niet nodig. Desensibilisatie is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Vooral de sublinguale vorm maakt thuisgebruik mogelijk. Een vroege start bij kinderen kan bescherming bieden tegen het ontstaan van astma of polysensibilisatie. Desensibilisatie kan toegepast worden voor alle soorten pollen: bomen, grassen, kruidachtigen, enz.
Hoe werkt desensibilisatie?
Bij desensibilisatie wordt het lichaam geleidelijk opnieuw blootgesteld aan het allergeen, door toediening van steeds hogere dosissen van een allergenenvaccin, totdat een effectieve dosis bereikt wordt. Hierdoor zal de allergische reactie bij contact met het allergeen aanzienlijk afnemen. Niet alle allergieën kunnen via deze methode behandeld worden, maar desensibilisatie is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de behandeling van allergische aandoeningen.
Nog enkele laatste opmerkingen
Desensibilisatie is een langdurige behandeling en vereist enige discipline. Zorg ervoor dat u in staat bent om een therapietrouw behandelschema over meerdere jaren op te volgen. Ter herinnering: de behandeling duurt 3 tot 5 jaar.
Desensibilisatie veroorzaakt geen nieuwe allergieën – integendeel, ze helpt voorkomen dat er nieuwe ontstaan.
Dynaphar is een groepering van onafhankelijke apothekers, toegewijd aan het bieden van hoogwaardige diensten en advies.
Wettelijke pagina's
©Dynaphar 2025. Alle rechten voorbehouden. Website gerealiseerd door Storiastart.