30 april 2025
Als u geneesmiddelen via internet koopt buiten het wettelijk circuit, loopt u het risico ze op een onjuiste manier te gebruiken en vaak krijgt u vervalste of ongeschikte producten.
Door medicijnen via internet buiten de legale kanalen te kopen, loopt u het risico ze op een onjuiste manier te gebruiken en krijgt u vaak vervalste of gefalsificeerde medicijnen. Om onaangename verrassingen te voorkomen, raadpleeg altijd uw arts of apotheker.
In België zijn alleen apothekers toegestaan om medicijnen te verkopen.
Koop uw medicijnen dus in het legale circuit, dat wil zeggen:
U kunt de lijst van geregistreerde websites raadplegen op de website van het FAGG.
Let op: voor het Belgische grondgebied is de aankoop van medicijnen via internet, zelfs via een buitenlandse website, onderworpen aan de Belgische regelgeving. Het verkrijgen van medicijnen via internet die in België op voorschrift zijn, is verboden of strikt gereglementeerd (bijvoorbeeld verdovende middelen, psychotropen, hormonen), en kan leiden tot strafrechtelijke sancties en inbeslagname van de goederen.
De apotheker speelt als laatste schakel in de productie- en distributieketen van medicijnen een essentiële rol. Hij is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de medicijnen die hij verstrekt.
Internet is een bron van informatie die snel en gemakkelijk toegankelijk is. De informatie, advertenties en aanbiedingen met betrekking tot gezondheid en medicijnen zijn talrijk, maar moeten toch met de grootste voorzichtigheid worden benaderd. Het is vaak moeilijk om de oorsprong van informatie te identificeren en de betrouwbaarheid en relevantie ervan te beoordelen. Sommige sites bieden kwalitatieve informatie, maar veel andere zijn van weinig belang. Spam (ongewenste e-mails) leidt gebruikers meestal naar illegale verkoopwebsites voor medicijnen die voornamelijk vervalste of gefalsificeerde medicijnen aanbieden.
Gezien de omvang van het fenomeen en de moeilijkheden van de bevoegde autoriteiten om de verantwoordelijken van illegale websites te identificeren en hun illegale activiteiten te stoppen, moeten de bevoegde autoriteiten, naast een repressieve benadering, vooral het publiek bewust maken van veilige aankopen en het juiste gebruik van medicijnen.
In oktober 2009 lanceerde het FAGG een nationale bewustmakingscampagne: « Medicijnen via internet? Surf niet met uw gezondheid! », met als hoofddoel het grote publiek te waarschuwen voor de potentiële risico's voor de gezondheid die het kan lopen door medicijnen via internet buiten de legale kanalen te kopen. Via een mini-site: www.medicaments-par-internet.be legt het FAGG duidelijk uit dat vervalste medicijnen en andere illegale medicijnen een gevaar voor de gezondheid vormen en geeft het patiënten de tools om medicijnen op een veilige manier aan te schaffen.
De Stichting Health On Net (een niet-gouvernementele organisatie geaccrediteerd door de Verenigde Naties) heeft als missie het bevorderen van medische informatie van goede kwaliteit op internet. In dit kader heeft zij een gedragscode opgesteld en een label gecreëerd, het « HON code », waarvan het logo wordt geplaatst op de websites die zijn vastgesteld volgens de principes.
Health On Net label
De gelabelde websites worden periodiek gecontroleerd, maar de juistheid, volledigheid en relevantie van de informatie kunnen niet altijd worden gegarandeerd. Omgekeerd betekent het niet dat een website die het « HON-code » logo niet toont slechte informatie biedt, maar het risico op verkeerde informatie is in dat geval groter. In beide gevallen blijft het belangrijk om waakzaam te zijn met betrekking tot de verstrekte informatie. Bespreek dit met een gezondheidsprofessional.
De nationale campagne van het FAGG, gelanceerd in oktober 2009, heeft tot doel het grote publiek bewust te maken van de potentiële risico's die het loopt door medicijnen via internet buiten de legale kanalen te kopen.
Website « Medicijnen via internet? Surf niet met uw gezondheid! »: www.medicaments-par-internet.be
Brochure « Medicijnen via internet? Surf niet met uw gezondheid! », FAGG
Een campagne over het thema « Medicijnen via internet? Surf niet met uw gezondheid! », gelanceerd door het FAGG in oktober 2009, biedt nuttige tips voor internetgebruikers.
Bron FAGG - www.afmps.be
Dynaphar is een groepering van onafhankelijke apothekers, toegewijd aan het bieden van hoogwaardige diensten en advies.
Wettelijke pagina's
©Dynaphar 2025. Alle rechten voorbehouden. Website gerealiseerd door Storiastart.