30 april 2025
Gember, evenals kurkuma, munt, koriander, broccoli en spruitjes, behoort tot de veertien meest antioxidante verse planten
GINGER - Gember tegen misselijkheid en braken04 februari 2019
Gember, Zingiber officinale, is een plantensoort afkomstig uit Azië waarvan de wortelknol in de keuken en de traditionele geneeskunde wordt gebruikt. Deze wortelknol is een specerij die veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken, vooral in de Indiase keuken. Het wordt ook in het Westen gebruikt voor de productie van ginger-ale en desserts zoals peperkoek.
Gember, evenals kurkuma, munt, koriander, broccoli en spruitjes, behoort tot de veertien meest krachtige antioxidante verse planten.
In de fytotherapie wordt de wortelknol (ondergrondse stam) gebruikt, die wordt geschild, gewassen, gekookt en gedroogd voordat deze tot poeder wordt vermalen. Van dit poeder kan een gedroogd extract worden gemaakt dat tien keer meer geconcentreerd is dan traditioneel poeder en waarvan de concentratie van actieve ingrediënten gestandaardiseerd is.
Gember wordt voorgesteld om misselijkheid en braken te voorkomen in een breed scala van situaties: reisziekte, zeeziekte, postoperatief herstel, chemotherapie bij kanker, zwangerschap, enz. Gember wordt ook voorgesteld om de productie en afscheiding van gal te stimuleren bij moeilijke spijsvertering.
Fenolderivaten, de gingerolen en shogaolen, worden beschouwd als verantwoordelijk voor de anti-misselijkheidseigenschappen van gember door direct in te werken op het maagslijmvlies. Deze stoffen zouden ook verantwoordelijk kunnen zijn voor de stimulerende effecten van gember op de afscheiding van speeksel, maagsappen en gal. Het gestandaardiseerde gedroogde extract bevat 10% gingerol.
De effectiviteit van gember is vooral bestudeerd voor de preventie van misselijkheid en braken. De Food and Drug Administration erkent dat gember niet-toxisch is.
Reisziekte
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) erkent gember als een kruidengeneesmiddel waarvan de effectiviteit is aangetoond voor reisziekte. Bovendien veroorzaakt gember, in tegenstelling tot sommige medicijnen, geen slaperigheid en is het even effectief.
In de literatuur wordt voor deze indicatie een dosis van 500 mg tot 2000 mg poeder genoemd, 30 minuten voor vertrek en daarna, indien nodig, 200 mg tot 400 mg elke 2 tot 4 uur. Dit gebruik wordt niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 3 jaar.
In de vorm van een gestandaardiseerd extract gedoseerd op 50 mg, wordt voor volwassenen en kinderen boven de 12 jaar een maximum van 2 tabletten 4 keer per dag aanbevolen. Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, 1 tablet maximaal 4 keer per dag en voor kinderen van 3 tot 6 jaar, 1 tablet maximaal 2 keer per dag.
Braken tijdens de zwangerschap
Misselijkheid en braken komen het vaakst voor in de vroege zwangerschap, maar vormen zelden een risico voor de moeder of de foetus.
De symptomen komen vooral voor in het eerste trimester, met een piek rond de 9e week. Zestig procent van de vrouwen heeft er tegen het einde van het eerste trimester geen last meer van.
Rond de twintigste week heeft 91% van de zwangere vrouwen er geen last meer van.
Het komt slechts voor bij 3% van de vrouwen dat de braken aanhouden tot het laatste trimester.
Het gebruik van gember vermindert braken en kan zelfs als eerste keuze worden aanbevolen (voor het gebruik van medicijnen), het heeft geen schadelijke effecten, zowel voor de moeder, de foetus of de pasgeborene. De aanbevolen dagelijkse dosis ligt tussen 1000 en 1500 mg poeder, bijvoorbeeld 1 tablet van het gestandaardiseerde extract van 50 mg ’s ochtends en ’s middags.
Verteringsproblemen, trage spijsvertering
Planten worden traditioneel gebruikt bij gastro-intestinale problemen, zoals: gember, artisjok, rozemarijn, venkel, citroenmelisse of kamille.
Verschillende studies tonen aan dat gemberpoeder in een dosis van 1 tot 2 g de maaglediging kan bevorderen (bij misselijkheid, een zwaar gevoel in de maag en trage spijsvertering) en de gastro-intestinale peristaltiek. De voorgestelde dosis is vergelijkbaar met die gebruikt bij reisziekte.
Veiligheid van gembergebruik
Af en toe zijn er branderigheid, maagklachten en lichte diarree gerapporteerd als bijwerkingen.
Daarnaast kan gember de galproductie stimuleren (zoals artisjok) en moet daarom voorzichtig worden gebruikt bij patiënten die galstenen hebben of gehad hebben.
Er kan een interactie zijn met bloedverdunners (fenprocoumon, warfarine, acenocoumarol), dus voorzichtigheid wordt in dit geval aanbevolen.
Ten slotte wordt het gebruik bij kinderen jonger dan 3 jaar niet aanbevolen vanwege het beperkte aantal gegevens voor deze leeftijdsgroep.
Gember, ja… maar in welke vorm?
Gemberpoeder heeft een actieve bestanddelenconcentratie die variabel kan zijn, daarom geven we de voorkeur aan de tablet met gestandaardiseerd gedroogd extract van 50 mg, gestandaardiseerd op 10% gingerol. Dit kan eenvoudig met een glas water worden ingenomen.
Bronnen
APB - Domperidon: alternatieven in vrije verkoop - Apr Joris Maesschalck (CWOA-CDSP)
Dynaphar is een groepering van onafhankelijke apothekers, toegewijd aan het bieden van hoogwaardige diensten en advies.
Wettelijke pagina's
©Dynaphar 2025. Alle rechten voorbehouden. Website gerealiseerd door Storiastart.