Dynaphar Logo Header
Aromatherapie

30 april 2025

Dille Geurend - Essentiële Olie van Geurende Dille

DILLE GEUREND - Essentiële olie van dille geurend Naam: Geurende dille Botanische soort: Anethum graveolens Producentorgaan: Zaden of de hele plant Belangrijkste bestanddelen: carvone..

DILLE GEURIGE - Essentiële olie van Dille geurige

Naam: Dille geurige


Botanische soort: Anethum graveolens
Producerend orgaan: zaden of de gehele plant

 
Hoofdcomponenten: carvone (monoterpeen), limoneen, α-phellandrene (monoterpenen)


Botanische familie: Apiaceae
Oorsprong: Europa

Therapeutische waarde: +++

ORALE TOEDIENING: voorkeurstoediening
HUIDTOEPASSING: voorkeurstoediening
VERSPREIDING: mogelijk, maar minder gebruikt

Therapeutische eigenschappen:

mucolytisch, anticatarrhal, cholagogue, choleretisch, maagdrainerend, anticoagulant

Hoofdindicaties:

catarrale bronchitis, hepato-biliaire insufficiëntie, dyspepsie, trage spijsvertering

Contra-indicaties en voorzorgsmaatregelen:

niet geven aan zwangere of zogende vrouwen, niet aanbevolen voor baby’s en jonge kinderen

Gebruikstips:

moeilijke spijsvertering: 2 druppels dille-essentiële olie op een neutrale tablet, drie keer per dag

catarrale bronchitis: 3 druppels dille-essentiële olie + 3 druppels macadamia-olie in masseren op de borst.

slechte spijsvertering: 3 druppels dille-essentiële olie + 3 druppels macadamia-olie in masseren op de buik.

gal- of leverinsufficiëntie: 3 druppels dille-essentiële olie + 3 druppels macadamia-olie in masseren op het bovenste deel van de buik.

Voorbeelden van samengestelde formules

moeilijke spijsvertering: 1 druppel dille-essentiële olie + 1 druppel citroen-essentiële olie op een neutrale tablet, drie keer per dag.

Observaties

Dille is een eenjarige plant van ongeveer 90 cm hoog, oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De naam komt van het Griekse woord anethon en betekent "die snel groeit". Graveolens betekent dat de geur zwaar is.
Dille lijkt op venkel vanwege de anijsachtige geur, warm en zacht, daarom wordt het ook wel valse venkel, stinkende venkel of nep-anijs genoemd. De geur doet ook denken aan karwij.

 

De bladeren, vers of gedroogd, worden gebruikt om verschillende gerechten te kruiden, zoals salades, vis, vlees en sauzen, de Engelse naam "dill" is ook bekend.

Let op, dille kan een allergie veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor planten uit de Apiaceae-familie (schermbloemigen): wortel, selderij, koriander, venkel, enz.

Dynaphar is een groepering van onafhankelijke apothekers, toegewijd aan het bieden van hoogwaardige diensten en advies.

©Dynaphar 2025. Alle rechten voorbehouden. Website gerealiseerd door Storiastart.