30 april 2025
Ontdek de gevaarlijkste paddenstoelen in België en leer hoe je ze herkent. Essentiële gids met veiligheidstips, mythes ontkracht en wat te doen bij vergiftiging. Bescherm uzelf en uw dierbaren.
De mycologie (wetenschap van de paddenstoelen) vereist jarenlange studie en ervaring. De meeste vergiftigingen gebeuren door onvoldoende kennis bij paddenstoelenverzamelaars of door onbedoelde inname door kinderen.
Bij de minste twijfel: raadpleeg een ervaren mycoloog of laat de paddenstoelen staan. Hoewel België honderden eetbare paddenstoelen telt, zijn er slechts ongeveer vijftig met echte culinaire waarde. De overige hebben vaak een onaangename smaak of textuur.
Voor een juiste diagnose en behandeling is de volgende informatie cruciaal:
Neem direct contact op met het Antigifcentrum: 070/245.245 - www.poisoncentre.be
1. "Giftige paddenstoelen smaken of ruiken onaangenaam"
ONJUIST - De dodelijke Groene knolamaniet smaakt uitstekend.
2. "Als dieren ervan eten, is de paddenstoel veilig"
ONJUIST - Veel dieren kunnen giftige soorten zonder problemen eten.
3. "Koken maakt alle paddenstoelen veilig"
ONJUIST - De gevaarlijkste gifstoffen worden niet door koken vernietigd.
4. "Witte paddenstoelen zijn veilig"
ONJUIST - Kleur zegt niets over giftigheid.
5. "Één paddenstoel kan geen kwaad"
ONJUIST - Één Groene knolamaniet kan dodelijk zijn.
Belangrijke waarschuwing: Boeken en foto's alleen zijn onvoldoende voor veilige identificatie. Sluit u aan bij een mycologische vereniging en leer van experts tijdens paddenstoelenwandelingen.
Wat wij een paddenstoel noemen is het vruchtlichaam, het tijdelijke voortplantingsorgaan. Het permanente deel bestaat uit een netwerk van draden (mycelium) in de bodem, hout of mest.
Dynaphar is een groepering van onafhankelijke apothekers, toegewijd aan het bieden van hoogwaardige diensten en advies.
Wettelijke pagina's
©Dynaphar 2025. Alle rechten voorbehouden. Website gerealiseerd door Storiastart.