Mijn Dynaphar Apotheek

Zoek uw apotheek (Naam, Apotheker, plaats, postcode)

Newsletter

Registreren

De Dynaphar newsletter geeft u driemaandelijkse informatie over actualiteiten die verband houden met de gezondheid en over de nieuwigheden die op de website gepubliceerd werden.

Meer info

Gezondheidsmag

 

26-08-2018

Geveld door griep ?

Geveld door griep ?

Griep wordt veroorzaakt door een virus dat wordt verspreid door de lucht en door direct contact met besmette personen (hoesten, niezen, een hand geven, enzovoort). Na besmetting duurt het 1 tot 4 dagen vooraleer de klachten beginnen.

01-08-2018

Hoe brandwonden verzorgen?

 Hoe brandwonden verzorgen?

14-06-2018

Wat met medicatie op reis ?

Wat met medicatie op reis ?

Wie een reis naar het buitenland gepland heeft, staat best eens stil bij zijn of haar medicatiegebruik. Het voorbereiden van een goede reisapotheek is sowieso een must. Indien je daarenboven chronisch medicatie gebruikt, kan het handig zijn om een lijst van jouw medicatie of een medicatieschema te laten opstellen door je apotheker.

11-04-2018

Is zonnebrand gevaarlijker voor jongeren dan voor volwassenen?

Is zonnebrand gevaarlijker voor jongeren dan voor volwassenen?

31-01-2018

Vitamine D: meer dan een hype!

Volgens deskundigen kampt ongeveer 50% van de bevolking met een tekort aan vitamine D.

31-01-2018

Meer weten over aromatherapie

Bij aromatherapie worden extracten van bepaalde planten gebruikt , die men essentiŽle oliŽn (E.O.) noemt. Deze hebben tot doel het versterken en het stimuleren van de natuurlijke afweersystemen, die in elk organisme aanwezig zijn.

01-11-2017

Wanneer een verstopte neus sinusitis wordtÖ

Wanneer een verstopte neus sinusitis wordtÖ

01-11-2017

Vaccinatie tegen pneumokokken

Vaccinatie tegen pneumokokken

26-09-2017

Globaal famaceutisch dossier : een nuttige dienst van uw apotheker !

Globaal famaceutisch dossier : een nuttige dienst van uw apotheker !

Telkens als uw apotheker u een voorgeschreven geneesmiddel aflevert, is hij wettelijk verplicht om dit te registreren. Tenzij u bezwaar maakt, mag hij daarnaast nog bijkomende gegevens registreren in het belang van uw gezondheid, zoals geneesmiddelen zonder voorschrift, voedingsupplementen, verzorgingsproducten of eventuele allergieŽn.

02-06-2017

DROGE OGEN : WAT KUN JE ER AAN DOEN ?

DROGE OGEN : WAT KUN JE ER AAN DOEN ?

01-03-2017

Het elektronisch voorschrift

Het elektronisch voorschrift

01-03-2017

Stop darmkanker

Stop darmkanker

01-12-2016

Verhogen hormonale anticonceptiva (oa de PIL) het risico op een depressie ?

Verhogen hormonale anticonceptiva (oa de PIL) het risico op een depressie ?

31-08-2016

Tekenbeet : meestal onschuldig, maar beter goed opvolgenÖ

Tekenbeet : meestal onschuldig, maar beter goed opvolgenÖ

04-07-2016

Het zikavirus

Het zikavirus

04-07-2016

De verdeling en het gebruik van jodiumtabletten bij een kernramp

De verdeling en het gebruik van jodiumtabletten bij een kernramp

04-07-2016

Hoogteziekte: hoofdpijn in de bergen

Hoogteziekte: hoofdpijn in de bergen

15-03-2016

Wat is het nut van fluor in tandpasta ?

Wat is het nut van fluor in tandpasta ?

15-03-2016

Traagwerkende schildklier : een veelvoorkomende aandoening

Traagwerkende schildklier : een veelvoorkomende  aandoening

15-03-2016

Bevolkingsonderzoek dikkedarm kanker. Doe mee!

Bevolkingsonderzoek dikkedarm kanker. Doe mee!

08-12-2015

Peuters en kinderen die thuis meeroken worden ziek !

07-12-2015

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem is een frequente jeukerige, inflammatoire chronische aandoening bij kinderen en jonge volwassenen, die evolueert met terugkerende opstoten van ontstekingen, onderbroken met periodes van afwezigheid van de symptomen.

28-04-2015

Moeten schimmelnagels aan de voet steeds behandeld worden?

Een schimmelnagel herken je aan een, meestal gedeeltelijk, verkleurde nagel: hij heeft een gelige, groenige of witte kleur. Meestal is hij ook verdikt en brokkelig. Daarom wordt hij soms ook kalknagel genoemd.

28-04-2015

Moeten vrouwen met kinderwens extra foliumzuur innemen?

Vrouwen met kinderwens starten best al voor de positieve zwangerschapstest met het innemen van extra foliumzuur, stelt de Vlaamse overheid. Veel vrouwen starten er te laat mee, of stoppen te vroeg.

06-02-2015

App 'apotheek van wacht' beschikbaar op Google Play

De applicatie 'apotheek van wacht' voor Android-smartphones is nu beschikbaar en kan gratis gedownload worden op Google Play (rechtstreekse toegang via www.apotheek.be).

08-01-2015

Betaglucaan: een natuurlijke stimulator van het immuunsysteem

Ons afweersysteem wordt geregeld belaagd door verkeerde voeding, milieuvervuiling, gebruik van medicamenten, straling (bijv.zonlicht) en stress. Veel mensen hebben daardoor te maken met een verminderde immuniteit en zijn dus sneller vatbaar voor infecties, tumoren en andere ziekten.

22-09-2014

RSV - Kritieke periode voor babyís breekt aan, vooral voor prematuren

Jaarlijks veroorzaakt het zeer besmettelijke RSV (Respiratoir Syncytiaal Virus) in de herfst- en wintermaanden een wereldwijde epidemie van respiratoire infecties. Bronchiolitis is bij kinderende meest voorkomende ontsteking vande onderste luchtwegen veroorzaakt door dit virus.

17-09-2014

De apotheek van wacht is geen nachtwinkel

Zonnebrandolie, anti-rimpelcrŤme, fond de teint, douchegel, deodorant, luizenshampoo, tandpasta, vermageringspillen, mascara, ontwormingsmiddel, nagelknipper, scheerschuim, dissolvant, enz. Uit een enquÍte die de Algemene Pharmaceutische Bond bij zijn leden hield, blijkt dat apothekers die 's nachts de wachtdienst verzekeren heel vaak moeten klaarstaan voor dringende vragen... die allesbehalve dringend zijn. Vandaag start een sensibiliseringscampagne voor het groot publiek in de apotheken en op www.apotheek.be waar U altijd terecht kan om de apotheken van wacht te vinden.

17-03-2014

Pollen-Info app: Integratie van 3 nieuwe functionaliteiten

De Pollen-Info app van MSD Belgium voorspelt de pollenconcentratie in de lucht en dat tot zeven dagen ver. De Pollen-Info app bewijst duidelijk haar meerwaarde: ze werd ondertussen al 30.000 keer gedownload. Een jaar na de lancering van deze populaire tool maakte MSD Belgium de balans op met bijzondere aandacht voor de feedback van de gebruikers. Op basis daarvan werden 3 handige nieuwigheden opgenomen.

26-02-2014

Gedeeld farmaceutisch dossier

Apothekers kunnen vanaf nu bepaalde gegevens delen over geneesmiddelen die ze aan hun patiŽnten afleveren, om een veilig geneesmiddelengebruik te kunnen garanderen. Daarvoor hebben de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) en de Vereniging der CoŲperatieve Apotheken van BelgiŽ (OPHACO) het "Gedeeld Farmaceutisch Dossier" aangekondigd, samen met minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Zij benadrukten dat daarvoor de voorafgaande toestemming van de patiŽnt nodig is.

21-01-2014

Google ontwikkelt contactlens voor diabetici

Google werkt aan de ontwikkeling van een "slimme" contactlens, die bestemd is voor diabetici. De lens moet het glucoseniveau in het traanvocht meten. De drager van de lens zou verwittigd worden als zijn suikerspiegel te laag staat.

15-01-2014

UW SIS-kaart, nog nodig ?

Vanaf 1 januari 2014 zullen apothekers, ziekenhuizen en bepaalde zorgverleners uw ziekenfondsgegevens online kunnen raadplegen aan de hand van uw rijksregisternummer.

15-01-2014

Nieuwe dienstverlening in de apotheek

Sinds 1 oktober 2013 biedt uw apotheker een gepersonaliseerde begeleiding aan astmapatiŽnten die geneesmiddelen (meer specifiek cortisone) gebruiken die geÔnhaleerd moeten worden. Deze begeleiding is gratis, gebeurt op afspraak en geeft als doel de astmapatiŽnt meer inzicht en praktisch advies te geven bij zijn voorgeschreven behandeling alsook informatie over astma in het algemeen.

13-01-2014

Cardiologische liga lanceert CardioPass

De Belgische Cardiologische Liga lanceert in samenwerking met de farmaceutische organisatie Bayer Healthcare de CardioPass, een gratis smartphone applicatie die gebruikers een gepersonaliseerd paspoort over de gezondheid van het hart aanbiedt.

02-12-2013

Alle specialiteiten op basis van domperidon op medisch voorschrift vanaf 30 november 2013

De specialiteiten op basis van domperidon (Motiliumģ en generieken) zijn vanaf 30 november 2013 enkel nog op medisch voorschrift te verkrijgen. Dit gebeurde op basis van een aanbeveling van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

16-09-2013

Apothekers vanaf 1 oktober vergoed om uitleg te geven over geneesmiddelen

Het is een kleine omwenteling voor de Belgische apotheek: vanaf 1 oktober kan de apotheker aan patiŽnten die met een astmabehandeling starten, een gepersonaliseerde begeleiding aanbieden. Dit gebeurt door middel van twee begeleidingsgesprekken. Deze nieuwe zorgverlening, die volledig wordt vergoed door het RIZIV, zou in de toekomst geleidelijk moeten worden uitgebreid tot andere categorieŽn van chronische patiŽnten.

06-09-2013

Nieuw doorslaggevend verband tussen intestinale flora en gewichtstoename

De samenstelling van de intestinale flora zou een bepalende rol spelen in het metabolisme. Zo bevestigt recent onderzoek op muizen de reeds bestaande studies en opent zo eventueel nieuwe behandelingen van overgewicht.

05-09-2013

Myolastan en generieken vanaf 1 september uit handel

De verkoop en het voorschrijven van Myolastan, een medicijn voor de behandeling van pijnlijke spierkrampen, wordt vanaf 1 september opgeschort in BelgiŽ. Oorzaak is de molecule Tetrazepam in dit medicijn.

16-05-2013

Wanneer geef je je kind een geneesmiddel?

Kinderen krijgen vaak te maken met onschuldige kwaaltjes die gepaard kunnen gaan met koorts, hoesten, een verstopte neus of oprispingen. Tenzij de symptomen verontrustend zijn, zijn geneesmiddelen over het algemeen niet noodzakelijk. Het fagg geeft je een aantal tips om je te helpen geneesmiddelen goed te gebruiken bij kinderen in de volgende situaties:

12-04-2013

Elektronische sigaret: waarschuwing van het FAGG

Het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg) en de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu (FOD Volksgezondheid) waarschuwen voor de elektronische sigaret, sigaar en pijp en wijzen erop dat dit soort elektronische apparaatjes gevaarlijk kunnen zijn en een aantal problemen met zich kunnen meebrengen.

11-03-2013

Domperidone : herziening van de baten-risicoverhouding (FAGG)

Op initiatief van het Belgische federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg), is het europees geneesmiddelenbureau (EMA) gestart met een herziening van de baten-risicoverhouding van domperidone-bevattende geneesmiddelen.

28-01-2013

Stand van zaken betreffende de gecombineerde orale contraceptiva (FAGG)

Het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) heeft een stand van zaken gepubliceerd betreffende de mediaberichten over de gecombineerde orale contraceptiva (COCís). Het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg) neemt deze stand van zaken over en benadrukt dat de baten-risicoverhouding van deze contraceptiva nog steeds positief blijft en dat er geen reden is om de inname ervan te stoppen. De huisartsen en gynaecologen hebben een schrijven ontvangen over dit onderwerp.

25-01-2013

Resten van pesticiden in fruit en groenten: gevaarlijk of niet?

Ongeveer 80 procent van het fruit en 60 procent van de groenten in de Belgische rekken bevat resten van pesticiden. Zelden meer dan wettelijk toegelaten, maar er zijn vaak wel sporen van meerdere producten. Dat blijkt uit de meest recente gedetailleerde cijfers van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) die Eos magazine kon inkijken.

21-01-2013

Het papieren medisch voorschrift staat op punt te verdwijnen

Het papieren medisch voorschrift staat op punt te verdwijnen

Binnenkort zou het RIZIV groen licht moeten geven voor het algemeen gebruik van de elektronische voorschriften, bevestigt Sudpresse woensdag. De resultaten van het Recip-e project, dat reeds 2 jaar loopt op initiatief van de beroepsverenigingen van de zorgverstrekkers, zijn positief en tonen dat BelgiŽ klaar is voor het algemeen gebruik van de elektronische voorschriften.

30-11--0001

Vitamine D: meer dan een hype!

Volgens deskundigen kampt ongeveer 50% van de bevolking met een tekort aan vitamine D. en gezonde vitamine D concentratie is echter van groot belang. Het speelt niet enkel een belangrijke rol in het behoud van sterke botten, het draagt ook bij tot een goed werkende immuniteit, gezonde tanden, een goede spierfunctie en juiste celdeling. Wetenschappelijk onderzoek toont zelfs aan dat een gehalte lager dan 20 ng/ml een verhoogd risico geeft op kanker, cardiovasculaire ziekten, diabetes, immuunstoornissen en fracturen.

Site gecreŽerd door Easy-ConceptSite gecreŽerd door Easy-Concept login